Metode TKM


O tradicionalni kitajski medicini

 1. Tradicionalna kitajska medicina
 2. Akupunktura, kitajska fitoterapija in dietoterapija
 3. Masaža in Qi-gong
 4. Nematerialni temelj življenja

Medicinska načela preoblikovanja biopotenciala

 1. Biopotencial
 2. Porazdelitev biopotenciala
 3. Štiri temeljne diagnostične metode TKM
 4. Razdelitev notranjih organov
 5. Kroženje biopotenciala in teorija petih elementov
 6. Biopotencial v organih
 7. Kaj je mogoče ozdraviti?
 8. Načela zdrave prehrane
 9. Letni časi, čustva in bolezni
 10. Temeljno urejanje preobčutljivostnih odzivov dihal – astma, rinitis

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) se loteva zdravljenja bolezni precej drugače kot sodobna: poglavitno pozornost namenja razlagam o funkcionalnih spremembah, ki naznanjajo organske motnje.

Bistveni cilj terapije je zdravljenje z izboljšanjem (uravnoteženjem) funkcije.

TKM je razdeljena na pet enakovrednih delov:

 • AKUPUNKTURA
 • ZELIŠČARSTVO (fitoterapija)
 • MASAŽA
 • PREHRANA (dietoterapija)
 • QI GONG (kombinacija telesnih in dihalnih vaj).

So bolezni, pri katerih zadostuje samo ena izmed omenjenih metod, sicer pa je kombinirano zdravljenje pogostokrat najbolj zaželeno.

Nazaj na vrh


AKUPUNKTURA

Poskuša zdraviti bolezni po skrivnostnih povezavah znotraj in zunaj telesa, tako imenovanih kanalih, ti pa naj bi pomenili poti, po katerih poteka življenjska energija.

Za kitajski način zdravljenja je zelo pomembna stopnja neravnotežja med energijskimi poteki ter njihovim pravočasnim in pravilnim prepoznavanjem.

Kitajci imenujejo tovrstno energijo QI – v slovenščini bi ji najbolj ustrezala pomena BIOPOTENCIAL ali BIOENERGIJA – o njej pa iz sodobnih znanstvenih razlag zvemo zelo malo.

KITAJSKA FITOTERAPIJA

Uporablja specifičen opis zelišč glede na njihovo kakovost (okus, fizikalne lastnosti) in tropizem – usmerjenost na določen kanal ali notranji organ.

DIETOTERAPIJA

Loči živila po vplivih na posamezne organe. Opis je neposredno povezan z meridiani (kanalih) in njihovo energetsko neuravnoteženostjo.

Letni časi in hranjenje

Letni časi prinašajo najprimernejša živila. Edini pogoj, da jih lahko uživamo, je, da smo dokaj zdravi ali vsaj ne zaznavno prizadeti.

Nekaj zgledov:

 • Bolniki s prizadetimi jetri spomladi ne smejo uživati kisle hrane, če ta ni uglašena z drugimi okusi.
 • Srčni in pljučni bolniki sredi poletja in jeseni ne bi smeli jesti zelo začinjenih jedi.
 • Ljudje z občutljivo vranico naj bi uživali poleti čim manj sladkega.
 • Bolni na ledvicah naj bi pozimi čim manj solili in se ogibali npr. pršuta.

Nazaj na vrh


MASAŽA in QI-GONG

Močno sta povezana s preusmerjanjem energetskih potekov kot osnovnico terapije.

V začetnih stadijih bolezni se občasno pojavljajo rahle bolečine v delih telesa ali pa samo slabo počutje, dolgotrajnejša utrujenost in podobno.

Z leti se prvotna znamenja stopnjujejo in sčasoma se pojavijo intenzivnejši simptomi, ki se jih vzročno povezuje, diagnosticira, spremlja ter zdravi.

Normalen in neoviran tok biopotenciala po kanalih je temeljni pogoj za ohranitev zdravja ali pojav bolezni, kadar omenjenega pretoka ni.

Nazaj na vrh


Nematerialni temelj življenja

Qi, po slovensko biopotencial, je eden najbolj natančno opisanih nematerialnih temeljev življenja. Je materialno in nematerialno hkrati, lahko je razredčen kot para ali zgoščen in materialen kot riž, najpomembnejše pa je, da je temeljna energija vseh življenjskih procesov.

Pojavlja se lahko v različnih oblikah in spodbuja številne organske in anorganske odzive v naravi. Zgostitev qija oblikuje materijo, razredčitev in razpršitev materije pa qi obnavlja. Vsi pojavi in stvari, ki nas obdajajo, so oblika pretakanja qija v naravi.

Življenjskih nalog qi-ja v človekovem telesu in zunaj njega ni mogoče zaobseči z nobeno definicijo.

Kri je mati biopotenciala, biopotencial je poveljnik krvi.

To pomeni, da pomanjkanje krvi lahko povzroča primanjkljaj biopotenciala ali da primanjkljaj oziroma zastoj biopotenciala ovira normalno pretakanje krvi v posameznem delu telesa.

Nazaj na vrh


Biopotencial

 • Je energija, ki se kaže sočasno na duševni in fizični ravni.
 • Se neprenehoma giblje in spreminja agregatno stanje. Pri zgostitvi se energija preoblikuje in akumulira v fizični obliki.
 • Je enoten in vsaka oblika zaznavnega biopotenciala je le ena od stopenj preoblikovanja vseobstoječega, izhodiščnega biopotenciala na različnih stopnjah njegovega preoblikovanja.
 • Zrcali popolnost uresničevanja ŽIVLJENJSKE ESENCE (temeljna telesna snov, ki ustvarja in je ustvarjena ob nemotenem delovanju vseh organov). Vsak organ je nosilec in ustvarjalec posebne oblike biopotenciala in esence.
 • Je enako zaznaven na mikro- in makroravneh.
 • Spreminja oblike odvisno od mesta in funkcije v  telesu, čeprav je iz enega samega vira.
 • Nemoteno pretakanje biopotenciala pomeni zdravje, zastoj in čezmerna zgostitev pa bolezen.

Nazaj na vrh


Porazdelitev biopotenciala

Izvirni biopotencial – juan qi (juan či)

Je tesno vezan na esenco in je energijska oblika, ki nastaja ob njenem preoblikovanju. Temeljni vir juan qija je v ledvicah, v resnici pa pomeni izhodišče     vseh jin in jang potencialov v telesu. Izvirni biopotencial je prirojen, vendar ga vzdržuje biopotencial, pridobljen iz hrane in okolja.

Biopotencial iz hrane – žit (gu či)

Ko hrano zaužijemo, se v trebuhu, želodcu (”morje žit in vode”) in črevesju loči njen čisti del od nečistega. Čisti del se usmerja proti pljučem, tam se združi z biopotencialom neba iz zraka in ustvarja zong qi (dzong či), zbiralni – prsni del biopotenciala. Biopotencial iz hrane se ustvarja v vranici.

Zbiralni biopotencial – zong qi (dzong či)

Prsni biopotencial, ki se zbira iz hrane in zraka.

Njegovi poglavitni nalogi sta:

 1. Ohranjevanje srca in pljuč. Popolno delovanje srca zagotavlja potrebno kroženje krvi v vsakem delu telesa.
 2. Krepitev in podpora delovanja pljuč in govora (zadosten biopotencial prsi se kaže v močnem glasu). Srce nadzira govor, pljuča pa nadzirajo glas.

Zbiralni biopotencial prsi je lahko prizadet zaradi čustvenih težav, predvsem zaradi žalosti in potrtosti, ki oslabita biopotencial pljuč in razpršita prsni biopotencial.
Izvirni in zbiralni biopotencial se medsebojno podpirata. Izvirni poteka navzgor in podpira dihanje, zbiralni pa navzdol in krepi ledvice. To je še ena raven povezave pljuč – kovine in ledvic – vode.

Pravi, celostni biopotencial – zheng qi  (dženg či)

 • To je končna oblika ustvarjenega, celostnega biopotenciala, ki kroži po energijskih kanalih in vzdržuje organe.
   
 • Celostni biopotencial izvira iz prehranjevalnega biopotenciala –  ying qi (jing či) in varovalnega biopotenciala wei qi (vej či).

Prehranjevalni  biopotencial – jing qi (jing či)

Biopotencial jing prehranjuje in vzdržuje notranje organe v vsem telesu. Njegov prehranjevalni del je tesno povezan s krvnim obtokom, z nemotenim delovanjem ožilja in prehodnostjo akupunkturnih kanalov.

»Jing či prihaja iz hrane in vode, uravnava pet jin organov (jetra, srce, vranica, pljuča, ledvice), vlaži šest jang organov (žolčnik, tanko črevo, želodec, debelo črevo, sečni mehur, tridelni grelec), vstopa v ožilje, kroži po kanalih gor in dol, je povezan s petimi polnimi jin organi in povezuje šest jang organov.
                                                                    

Preprosta vprašanja

Varovalni biopotencial –  wei qi (vej či)

Varovalni biopotencial je skupaj s prehranjevalnim sestavni del celostnega biopotenciala. Če primerjamo prehranjevalni in varovalni biopotencial, lahko rečemo, da  pri  prehranjevalnem prevladuje načelo jin, pri varovalnem pa jang. Prehranjevalni biopotencial se pretaka po notranjih plasteh telesa in polnih
organih.
Temeljna naloga varovalnega biopotenciala je varovanje telesa pred vdorom zunanjih bolezenskih dejavnikov (veter, mraz, vročina, vlaga, poletna vročina in suša). Tudi varovalni biopotencial ogreva, vlaži in ohranja telesno površje (mišice in kožo), uravnava odpiranje in zapiranje kožnih por, telesno temperaturo in potenje.

Nazaj na vrh


Štiri temeljne diagnostične metode TKM

 • Spraševanje (anamneza),
 • opazovanje (inspekcija),
 • poslušanje (auskultacija),
 • vohanje ter,
 • otipavanje (palpacija).

Bolnika povprašamo po subjektivnih znamenjih: VROČINA IN MRZLICA, POTENJE, TEK, ŽEJA, OKUS, PREBAVA IN MOKRENJE.

Zelo pomembni dejavniki, ki jih – resda manj – upošteva tudi zahodna medicina, so starost, psihično počutje in način psihičnega odzivanja na okolje in klimatske spremembe, fizična konstitucija, življenjske navade in razvade – s hrano in pijačo vred, ipd. Bistveno je to, da TKM v svojem načinu obravnave zdravja in bolezni sočasno opazuje psihično in fizično ter ravnotežje notranjega in zunanjega.

Na podlagi ugotovljenega bolezenskega vzorca se določa zdravilni princip, analogno po sistemu ključ-ključavnica.                         

Na primer: bolezenski vzorec prebitka zunanjih dejavnikov, ki povzročajo bolezen vetra in mraza na površju telesa, ima za zdravilno nasprotno sliko razpršitev vetra, ogrevanje mraza in sproščanje površja. Če po kitajski doktrini obravnavamo vnetje sečil, ugotovimo, da je to lahko povzročila zadržana vročina v tankem črevesu (moten in teman urin, pekoče bolečine ob uriniranju, kri v urinu ipd.), to pa največkrat povzroči uhajajoči ogenj srca pod vplivom emocij (tanko črevo in srce sta v zunanje-notranji povezavi). Po drugi razlagi lahko nastane      vnetje sečil zaradi kopičenja vlage in vročine v sečnem mehurju.

Pri prvem bolezenskem vzorcu se pojavijo tudi afte (rdeče pikice) po jeziku in v ustni votlini; pri drugem se poleg skupnih simptomov pojavljajo bolečine v križu, žareča bolečina v sečnici ali sečevodih in, po dolgotrajnejši bolezni, lahko nastanejo tudi ledvični kamni.

Urejenost vsakdanjega življenja, ustrezna telesna in zmerna duševna dejavnost so, kot je znano, podlaga za dobro počutje in varstvo pred vplivi naravnega okolja. Psihično počutje je nedvomno močan utrip naše duševnosti in odnosa do zunanjega sveta.

Nazaj na vrh


Razdelitev notranjih organov

čvrsti (ZHANG) -srce z osrčnikom, jetra, vranica, pljuča in ledvice, katerih skupna funkcija je ustvarjanje, hranjenje in prevajanje temeljnih vitalnih substanc (vitalna esenca, biopotencial – qi, kri in telesne tekočine – JING-YE),

votli (FU) – tanko črevo, žolčnik, debelo črevo, mehur in tridelni grelec – njihove temeljne naloge so sprejem in prebavljanje hrane in vode, absorpcija hranilnih snovi in ekstrakcija neuporabnih,

dodatni – maternica, mozeg, kosti, žile in možgani. Funkciji dodatnih organov razlage tradicionalne kitajske medicine ne pripisujejo večjega pomena.

Nazaj na vrh


Kroženje biopotenciala in teorija petih elementov

Vsak polni organ (jetra, srce, vranica, pljuča, ledvice) je simbolično opisan v pomenu petih temeljnih elementov, ki ustvarjajo naravo:

 • les – jetra,
 • ogenj – srce,
 • zemlja – vranica,
 • kovina – pljuča,
 • voda – ledvice.

Elementi se medsebojno ustvarjajo in hkrati nadzorujejo. V ustvarjalnem ali proizvajalnem sosledju so jetra – les mati srca – ognja; srce –ogenj je mati vranice – zemlje; vranica – zemlja je mati pljuč – kovine; pljuča – kovina so mati ledvic – vode, ledvice – voda pa mati jeter – lesa, itn.

Nazaj na vrh


Biopotencial v organih

Biopotencial jeter
Je tesno povezan z biopotencialom žolčnika.
Temeljne naloge jeter so shranjevanje krvi, urejanje menstruacije, ohranjevanje prostega gibanja biopotenciala in nadzorovanje kit.
Delovanje jeter se kaže na nohtih.
Jetra se odpirajo v oči.

Biopotencial srca 
Primanjkljaj biopotenciala srca osiromaši duševno dejavnost (mišljenje, spominske funkcije, govor, čustvovanje, spanje in zavest).
Posledice so: otekline, driska, zasluzenost pljuč ipd. Vranica nadzira kri, jo zadržuje v ožilju in preprečuje krvavenje (primanjkljaj biopotenciala vranice lahko povzroči krvavenje iz črevesja, maternice, podkožne krvavitve ipd.).
Vranica upravlja mišice in ude, in če je njeno delovanje pomanjkljivo, so ti bolj ohlapni in brez moči. Biopotencial vranice se odpira v usta in se razodeva na ustnicah.

Biopotencial pljuč
Je tesno povezan po akupunkturnih kanalih z biopotencialom debelega črevesja. Poglavitne naloge pljuč so upravljanje in razprševanje biopotenciala ter nadzorovanje dihanja, hkrati pa so pljuča tudi izvir prsnega ali zbiralnega biopotenciala – zong qi (dzong či).

Njihovo delovanje se kaže na koži in dlakah. Pljuča usmerjajo gibanje biopotenciala navzdol in uravnavajo ”vodne prehode“. Odpirajo se v nos in zagotavljajo normalno vonjanje.
Primanjkljaj biopotenciala pljuč se kaže v šibkosti glasu, tihem govorjenju, pretiranem potenju, bledici obraza, zamašenem nosu in nepravilnem dihanju. Ob pomanjkljivem preusmerjanju navzdol, se biopotencial pljuč lahko upre navzgor in povzroči astmatičen napad ali oteženo dihanje.

Biopotencial ledvic
Je najtesneje povezan z biopotencialom sečnega mehurja. Poglavitne naloge ledvičnega biopotenciala so: shranjevanje življenjske esence, uravnavanje in vodenje rasti, razvoja in reprodukcije.
Esenca je materialna podlaga telesa in njegovih funkcij. Izhodiščni del esence je podedovan in se v življenju združuje s pridobljenim biopotencialom (hrana, zrak, voda).
Kakovost ledvičnega biopotenciala kažejo drugotna spolna znamenja, plodnost in spolne funkcije. Esenca izraža jin načelo delovanja ledvic, ledvični biopotencial pa jang.
Pešanje spolne moči in mrazenje v pasu je največkrat zgodnje znamenje slabšanja delovanja ledvic. Doživetje spolnega vrhunca pa je povezano z izgubljanjem določene količine esence in razprševanjem ledvičnega biopotenciala.

del odseva celoto

Bolezenska znamenja lahko iščemo in spremljamo na trebuhu, dlaneh, podplatih, ušesih, nosu, obrazu, nohtih, drugi kosti roke (drugi metakarpalni kosti po latinsko), šarenici ipd.
Tudi spremembe na koži posameznih delov telesa lahko pomenijo patološke spremembe z refleksnim območjem (cono) povezanega organa.
Pri izraziti občutljivosti nekaterih refleksnih območij je treba poiskati čimbolj eksaktno diagnostično preverjanje po sodobnih medicinskih merilih. In šele takrat, kadar ni ugotovljeno značilno razlikovanje od normalnega, takšno pri katerem bi bil nujen kirurški poseg ali intenzivnejše zdravljenje, nadaljujemo z zdravljenjem po načelih TKM.

Tridelni grelec
Anatomsko predstavlja posplošitev funkcij petih čvrstih in šestih votlih organov (po kitajsko WU ZANG LIU FU), razdeljenih v treh telesnih votlinah:

 • zgornji grelec: srce in pljuča,
 • srednji del grelca: vranica-trebušna slinavka, želodec in žolčnik,
 • spodnji grelec: jetra, ledvice, tanko in debelo črevo z mehurjem.

Tridelni grelec je po meridianih vzajemno povezan z osrčnikom.
Njegova fiziološka naloga se kaže v regulaciji gibanja in prehajanja vsega biopotenciala, v upravljanju gibanja hrane in tekočine skozi črevesje ter neoviranem pretoku tekočin po “vodnih poteh”.
Tridelni grelec v celoti velja kot izvor prehranjevalnega in obrambnega biopotenciala.

Nazaj na vrh


Kaj je mogoče ozdraviti?

 1. ASTMA in podobne funkcionalne motnje dihal;
 2. REVMATIČNE BOLEČINE vseh delov telesa, predvsem kadar ne gre za avtoimunske bolezni;
 3. NEVROVEGETATIVNE DISTONIJE (neuravnovešenost avtonomnega živčnega sistema, ki deluje brez naše volje ali z njenim minimalnim vplivom. Simptomi so zelo različni; glavobol, motnje prebave, boleče menstruacije, občasno ali trajno zvišanje krvnega pritiska, napihnjenost črevesja, čezmerno potenje ipd.);
 4. BOLEČINE V KRIŽU;
 5. VRTOGLAVICA (posebno kadar ni organskih sprememb možganskih centrov za ravnotežje);
 6. ALERGIJE – kot dopolnilna metoda zdravljenja po odstranitvi ugotovljenih alergenov
 7. BOLEČINE, katerih vzrok ni mehaničen pritisk na živec ali receptor bolečine; tudi pri teh je včasih moč znižati intenzivnost bolečin.
 8. TRESENJE OKONČIN, ki je po TKM teorijah povzročeno z »notranjim vetrom«, ki se pojavlja zaradi primanjkljaja jetrne yin. Zdravljenje je zelo dolgotrajno, dostikrat neuspešno, ker v ozadju bolezni obstajajo organske spremembe centrov za fine gibe v možganih; kadar teh ni, so izboljšave očitne po nekaj mesecih zdravljenja, pri katerih je zelo pomembno upoštevanje vseh terapevtskih navodil;

Pri vseh omenjenih diagnozah je najprej treba izključiti organsko obolenje in šele potem, na podlagi ugotovljenih sprememb, začeti funkcionalno zdraviti po kateri koli medicinski doktrini.

Zelo pomembno je vedeti, da se pri zdravljenju z metodami TKM dostikrat ne doseže takojšnja ozdravitev. Potrebno je večmesečno, včasih tudi večletno sistematsko zdravljenje in prilagajanje terapij; pri tem morata sodelovati terapevt in bolnik.

TKM zahteva pri svojem načinu zdravljenja in na poti svojih uspehov veliko truda in samodiscipline. Vsi, ki se odločijo za takšno zdravljenje, naj se oborožijo z voljo in potrpežljivostjo, hkrati pa naj pričakujejo čim manj nenadnih, čudežnih uspehov, za katerimi se dostikrat skrivata nova iluzija in upanje.

Nazaj na vrh


Načela zdrave prehrane

Pripravljanje zdravega in popolnega jedilnika je zelo zahtevna naloga, pri kateri moramo upoštevati:

 • etične vidike pridobivanja živil, hkrati pa biti nevsiljivi do drugače mislečih,
 • starost,
 • telesno dejavnost – poklic,
 • postavo in telesne posebnosti (delovanje prebavil in drugih organov),
 • fiziološke potrebe in željo po določeni hrani,
 • letni čas in temperaturo okolja,
 • popolno zdravje ali okrevanje po kroničnih boleznih in bolnišnično zdravljenje,
 • “fizikalne lastnosti” hrane in okus.

Nikoli ne pozabite, da je raznovrstnost jedilnika največje poroštvo za zdravo hrano!

Telesna dejavnost in fizična obremenitev sta poglavitna dejavnika, ki ju moramo upoštevati pri določanju količine zaužitih kalorij, bistvenih za obnovo energijskih zalog v mišicah. To je med 2000 in 5000 kcal/dan pri odraslih, manj pri otrocih, primerno telesni masi in drugim naštetim dejavnikom.

Postava in telesne posebnosti so lahko posledica pravilnega ali napačnega hranjenja. Primerna količina beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, rudnin in vitaminov je temeljni pogoj za skladno postavo in dobro počutje. Ob nepravilni prehrani se prej ali slej pokažejo značilna bolezenska znamenja, vendar je to mogoče s pravilno prilagojeno prehrano v daljšem času bistveno popraviti. Na primer: zaprtost, napihnjenost, utrujenost,.. zaradi pomanjkanja balastnih snovi.

TRADICIONALNA NAČELA ZDRAVE PREHRANE

(*več o načelih zdrave prehrane lahko preberete tudi na tej strani)

Tradicionalno kitajsko védenje o prehrani temelji na spoznanju o telesnih znamenjih, ki povedo, ali je prizadetost kakega organa ali organskega sistema prirojena ali pridobljena.

Ob večletnem uživanju enega samega živila in natančnem opazovanju vsake telesne funkcije so tradicionalni zdravniki skušali opisovati, kako le-to vpliva na posamezne organe. Na temelju teorij o petih okusih in petih elementih, to je petih polnih organih, so ugotovili:

Pekoča in zelo začinjena hrana

 • Vpliva na pljuča in debelo črevo.
 •  Pri prirojenem pomanjkljivem delovanju pljuč ali debelega črevesa moramo pravočasno omejiti količino pekoče hrane in jo uživati v zmerni kombinaciji z drugimi začimbami.
 • Ob pomanjkljivem delovanju pljuč s presežkom vročine (suh, dražeč kašelj ali gost rumen izpljunek) ne smemo uživati pekoče in zelo začinjene hrane, kadar pa v pljučih primanjkuje biopotencial in je v njih presežek mraza (plitvo dihanje, bel ali prozoren izpljunek in sluzast izcedek iz nosu), lahko dodamo hrani hren ali katero drugo toplo začimbo, da ogreje organ in odpravi v telesu nakopičeni mraz.

Slana hrana

 • Slana hrana, odvisno od odmerkov, pospešuje ter ovira delovanje ledvic in sečnega mehurja.
 • Ledvični bolniki lahko uživajo le zelo malo soljeno hrano. Enako velja za bolnike s povišanim krvnim tlakom.

Kako vpliva kisla hrana?

 • Kisla hrana vpliva na jetra in žolčnik.
 • Zastoj biopotenciala v jetrih (vzkipljivost, ”cmok” v grlu, tiščanje ali mravljinčenje po temenu in za očmi, grenkoba v ustih, občutek napetosti v rebrnih lokih ipd.) je mogoče omiliti z manjšimi obroki rahlo zakisane hrane, vendar ne takrat, ko vneta želodčna sluznica izloča preveč kisline (zgaga, bolečine v ”žlički”).

Zakaj je dobro tudi grenko?

 • Grenko uravnava delovanje srca in tankega črevesa.
 • Zelo grenka hrana povzroča drisko ali krče v prebavilih in celo bruhanje.
 • Pri ”kipenju srčnega ognja” (močno bitje v prsih, napetost in zbadanje pri srcu, nespečnost in moreče sanje, grenkoba v ustih, rdeča konica ali afte po jeziku) je primerno zaužiti nekoliko grenkejšo hrano.
 •  Načelno je grenka hrana primerna za odvajanje vročine v prsih, pod pogojem, da črevesje nemoteno deluje.
 • Ljudje z občutljivimi prebavili morajo ob hladnem vremenu uživati več kuhane in laže prebavljive hrane, poleti in spomladi pa si lahko privoščijo več presnega sadja in zelenjave.
 • Pomembna je tudi fizikalna lastnost posameznega živila. Pomladanski in poletni sadovi so po naravi večinoma mrzli in hladni, poznojesenski pa nevtralnejši ali toplejši.
 • Vsak letni čas prinaša vse, kar potrebujete. Ampak to vas nsme zapeljati, da bi pozabili na zmernost, ki tudi najbolj zdravim ne le olajša življenje, temveč pripomore k dobremu počutju.

Nazaj na vrh


Letni časi, čustva in bolezni

POMLAD

Klimatski dejavnik je VETER, ki ga proti poletju večkrat spremljata vročina in vlaga.
Spomladanski val energije najizraziteje vznemirja JETRA (LES), ki shranjujejo emotivni del duševnosti (angl. ETHERAL SOUL); to pomeni, da se odzivajo na vsak čustveni dražljaj znotraj ali zunaj telesa.
Veter lahko prizadene tudi druge organe oziroma telesni biopotencial v marsikaterem kanalu sistema.
Čustvo, ki se poraja v jetrih, je JEZA.
Barva tega časa je zelena, prevladujoči okus pa KISLO.

POLETJE

Prinaša s seboj val POLETNE VROČINE. To večkrat spremlja vlaga, oboje skupaj pa povzroča bolezenske pojave.
Med polnimi organi dominira SRCE (OGENJ), zanj je vročina na splošno najbolj ogrožajoči bolezenski dejavnik.
VESELJE je čustvo poletja, toda če je pretirano, velikokrat poruši biopotencial srca; to je za srčne bolnike precej nevarno.
Poletje spremlja RDEČA barva, GRENKO pa je najvplivnejši okus v tem času.
Ogenj in vročina lahko vznemirjata duševnost.

PODALJŠANO POLETJE

Nastopi v drugi polovici avgusta in traja do zadnjega tedna
septembra.
Prevladuje biopotencial VRANICE.
Zunanji dejavnik, ki povzroča bolezen, je vlaga, tokrat v prevadujoči kombinaciji s poletno vročino.
Najmočnejše čustvo je SKRB, vsekakor izrazitejša pri tistih ljudeh, ki jim primanjkuje biopotencial vranice.
Prevladuje RUMENA barva, ustreza ji SLADEK okus, pri miselnih dejavnostih pa IDEJA.

JESEN

Prinaša suhost, dominacijo PLJUČ in ŽALOSTI.  PEKOČE je poglavitni okus, najpomembnejša barva je BELA. V poznejših jesenskih mesecih se suhosti večkrat priključi mraz in napoveduje zimo. Pljuča shranjujejo materialno obliko duševnosti (angl. INFERIOR SPIRIT). 

ZIMA

Letni ciklus se konča v LEDVICAH, v njih se zbira vse dobro in slabo, pridobljeno od spočetja do smrti. Ledvice so tudi zagonska moč – VODA – in ta bo naslednjo pomlad pognala nove brste in poganjke iz lesa (jetra) ter ponesla iz vsakega od nas skrivnostne kalčke smiselnosti našega obstoja. V pričakovanju teh nas spremlja STRAH, ki si je izbral črno ozadje. SLANO je prevladujoči okus, VOLJA pa psihična dejavnost. Znano je, da ledvice shranjujejo ESENCO. Ta pa je razdeljena na pet polnih organov in velja za materialno podlago miselnih dejavnosti.

Nazaj na vrh


TEMELJNO UREJANJE PREOBČUTLJIVOSTNIH ODZIVOV DIHAL – ASTMA, RINITIS

 • Vse preobčutljivostne odzive lahko poskušamo zdraviti z dietoterapijo.
 • Zelo pomembna je redna telesna dejavnost, prilagojena zmogljivosti bolnika.

DOPOLNILNE METODE

 • Zeliščne mešanice za rahljanje in izločanje sluzi.
 • Stimulacija refleksnih con na uhlju, podplatih in masaža nadorganskih točk na hrbtu.

NE POZABITI!
V akutnem stadiju bolezni je zaželeno in največkrat nujno potrebno kombinirano zdravljenje z metodami znanstvene in komplementarne medicine.

Nazaj na vrh